مبل آرت دکو در واقع بیش از آنکه یک سبک طراحی بی سر و صدا باشد یک جنبش هنری تأثیرگذار بود که پس از جنگ جهانی اول در پاریس ظهور کرد و به شکل عجیبی در بسیاری از نقاط دنیا با فرهنگ ها و سلایق مختلف رواج پیدا کرد. اگرچه در ظاهر زیباییمبلمانسبک آرت دکو بر اساس طراحی کلاسیک می باشد اما هنرمندان و طراحان آن زمان تلاش کردند تا با افزودن غیرمتعارف عناصری نظیر سنگ مرمر، عاج، شیشه، رنگ های جسورانه و الگوهای منظم، احساسی جدید در محصولات خود ایجاد کند و ظاهر آنها را مبالغه آمیزتر از تولیدات سبک کلاسیک نشان دهند.
طرح مبل آرت دکو
از مهم ترین و اصلی ترین ویژگی های مبلمان و سایر وسایل به کار رفته در دکوراسیون سبک آرت دکو، طرح و اشکال هندسی به کار رفته در قالب اصلی آنها می باشد. در این سبک به شدت بر استفاده از اشکال هندسی تاکید شده و مثلث، مربع و لوزی را در آنها زیاد مشاهده خواهید کرد. در نمونه های زیر مدل های مبل آرت دکو را مشاهده می کنید که اغلب گوشه دار بوده و در عین حال مجلل و لوکس بودن را در خود حفظ کرده اند.
جنس میز و مبل آرت دکو
سبک آرت دکو همواره در چند دهه اخیر به تلفیق زندگی مدرن و زیبایی های لوکس و پیچیده مشهور بوده است. مواد اولیه به کار رفته در آثار هنری سبک آرت دکو هم از نوع طبیعی و هم مصنوعی می باشد. استفاده از موادی نظیر کروم، باکلیت (نوعی پلاستیک) و شیشه در کنار مواد پرهزینه ای نظیر عاج و چوب ماهون در مبلمان سبک آرت دکو رایج می باشد. همچنین از رزینهای براق نیز بهعنوان پوشش سطحی قطعات مختلف استفاده می گردد.
در هر یک از سبک های دکوراسیون داخلی بر اساس ویژگی های اصلی در نظر گرفته شده برای آنها، از متریال و مواد خاصی در تولید وسایل استفاده می گردد. به عنوان مثال، با توجه به اینکه در طراحی مبلمان و میز art deco بر لوکس و لاکچری بودن زیادی تاکید شده است، به همین دلیل استفاده از چوب های گران قیمت و همچنین فلزات با سطوح براق رواج زیادی دارد. به عنوان مثال، استفاده از چوب ماهون در این نوع از مبلمان و میز نه تنها باعث زیباتر شدن آنها شده، بلکه در افزایش قیمت نیز تاثیرگذار است.
فرم در سبک آرت دکو
هنگامی که شما به یک قطعه مبلمان سبک آرت دکو نگاه می کنید معمولاً اشکال هندسی به شکل زیگزاگ یا شویرون (خطوط صاف یا منحنی V شکل) را خواهید دید. در آرت دکو استفاده از خطوط عمودی، سطوح صاف و ساده و رنگ های خیره کننده همواره رایج بوده است. همچنین طراحان سبک آرت دکو سعی می کنند تا با کنتراست بالا میان رنگ ها توجه افراد را بیشتر جلب نمایند. از این رو، میزهای جلو مبلی شیشه ای و آهنی، تختخواب های چوبی با تاج های بزرگ تر از حالت متعارف و لوازمی با روکش لاکی براق در سبک آرت دکو کاملاً مرسوم می باشند.
جهت مشاهده سایر سبک های مبلمان روی لینک کلیک کنید.
ویژگیهای اصلی سبک آرت دکو
بهطور کلی می توان گفت که مبل آرت دکو با چند ویژگی کلی شناخته می شوند:
- سطوح براق شبیه به فلزات
- استفاده از مواد عجیب و کمیاب نظیر عاج و چوب ماهون
- خطوط زاویهدار
- جلوه بیش از اندازه و مبالغه آمیز
توسعه سبک آرت دکو در دهه ۱۹۲۰ همزمان بود با ظهور ماشین آلات صنعتی نظیر هواپیما، خودرو و قطار که فرصت مناسبی را برای گسترش این سبک از طراحی در فضاهایی خارج از منازل پدید آورد. این استفاده عمومی و اجتماعی از آرت دکو نقش مؤثری در محبوبیت و ماندگاری این سبک داشت.
نکات مهم در طراحی به سبک آرت دکو
همانطور که گفته شد در سبک آرت دکو از الگوهای هندسی و رنگهای جسورانه استفاده می گردد. در واقع سبک آرت دکو شامل تمام بخش های دکوراسیون از سقف تا کف می باشد؛ بنابراین در حالی که برای زیبایی مبل آرت دکو از مواد متمایزی استفاده می شود، برای پوشش دیوارها و کف نیز از الگوهای هندسی منظم و بزرگ بهره مند می شوند. تنوع مواد در سبک آرت دکو واقعاً بینظیر است. شما در کمتر سبکی می توانید مشاهده کنید که به طور همزمان فولاد ضدزنگ، آبنوس، کروم، پلاستیک، سنگ مرمر، چوب، چرم و روکش لاکی را که با خطوط ظریف و انحناهای ملایم با هم درآمیختهاند. به عقیده برخی دکوراسیون سبک آرت دکو شبیه به یک تابلوی نقاشی است که هر نقطه آن با ظرافت و حوصله زیادی کشیده شده است.
چوب در مبلم آرت دکو
در سبک آرت دکو، چوب عنصری برای نشان دادن کیفیت بالای محصولات می باشد. چوبهای به کار رفته در مبلمان به این سبک عمدتاً از جنس آبنوس یا لایه های نازک ماهون و زغال اخته می باشد.
رنگ میز و مبل آرت دکو
ترکیب بندی رنگ در دکوراسیون داخلی اهمیت بسیار زیادی داشته و عدم توجه به آن می تواند تاثیرات روحی و روانی نامطلوبی بر افراد به وجود آورد. به همین دلیل در هر یک از سبک و استایل ها رنگ های خاصی معرفی شده و کاربرد آنها بیشتر از سایرین است. این رنگ ها باید متناسب با شرایط محیط و همچنین رنگ سایر وسایل موجود در اتاق و دیوارها و میزان نور و روشنایی فضا انتخاب شوند. به عنوان مثال، اگر فضای داخلی اتاق محدود می باشد، رنگ های تیره نمی توانند گزینه مناسبی باشد و بهتر است از مبلمان های رنگ روشن از قبیل ترکیب آبی و طلایی استفاده کنید.
نورپردازی در سبک مبل آرت دکو
نور آخرین عنصری است که به سبک آرت دکو وارد می شود. ترکیب بینظیر مواد و الگوها هنگامی کامل می شود که به خوبی توسط چشم انسان ها دیده شود و این کار نیز بر عهده نورپردازی می باشد. در واقع در سبک آرت دکو تنها نور طبیعی نمیتواند ظرافت کار را به خوبی نشان دهد. در نتیجه طراحان میکوشند تا با بهرهگیری از نورپردازیهای تأکیدی این ظرافت را بیشتر نشان دهند.